"Tvätta hållbart"

Att våra kläder måste tvättas i höga temperaturer för att döda bakterier har länge varit en missuppfattning.

I verkligheten är dagens maskiner så effektiva att bakterier dödas vid temperaturer så låga som 40 grader Celsius. Moderna flytande tvättmedel är fyllda med enzymer redo att kickstarta reningsprocessen även vid så låga temperaturer som 40 grader Celsius.

Det är viktigt att dosera tvättmedlet rätt efter mängden tvätt. För lite tvättmedel kommer inte att rengöra kläderna ordentligt, medan användning av för mycket tvättmedel kan leda till att rester fastnar på kläderna, vilket kan orsaka hudirritation och miljöföroreningar.

Våga fylla upp

Tvättmaskinen

Ett tips för att vara miljövänlig är att vädra ut kläder som bara har använts ett dygn. Detta gör att de känns fräscha längre och kan användas flera gånger innan de hamnar i tvättkorgen.

Många av oss tvättar ofta kläder, vilket resulterar i halvfulla tvättmaskiner. Genom att tvätta mer sällan och fylla maskinen med smutsiga kläder sparar vi både utsläpp och energi.

För att kläderna ska bli ordentligt rengjorda behöver det finnas plats i maskinen. Undvik att överfylla det, eftersom det förbrukar mer energi och förhindrar att kläderna tvättas ordentligt och noggrant.

Ett bra tips är att sträcka armen in i maskinens ovansida och försöka flytta den. Om det finns tillräckligt med utrymme kommer maskinen att ha plats för att tumla kläderna och rengöra dem effektivt.

Låt vinden

Torka dina kläder

Processen att tvätta leder ofta till processen att torka; många tvättar resulterar i många torkcykler.

Om du vill förlänga livslängden på alla dina kläder häng ut dina kläder och låt naturen hjälpa dig att torka dem.

Att torka dina kläder i en torktumlare förbrukar onödig energi och kan också slita ut tyget och stretchen på dina träningskläder.

Kom bara ihåg att inte att hänga kläderna i direkt solljus, då UV-strålarna lätt kan bleka färgerna.

Våga säga nej till

Sköljmedel

Att sköljmedel varken är bra för naturen eller individen är sen länge känt. Men hur påverkar det våra träningskläder?

-Hormonstörande vilket kan leda till fortplantningsproblem för både oss människor men även våra djur och natur i våra vattendrag.

-Sköljmedlets mjukgörande egenskaper bryter ner elastanet i träningskläderna och då blir produkterna mindre följsamma och tappar sin form med tiden.

-Sköljmedlet lägger sig som en mjuk hinna ovanpå produkten vilket blir som en fuktavisnade behandling som hindrar tvättmedlet och vattnet att skölja igenom fibrerna i dina träningskläder vilket leder till att fibrerna inte kan tvättas och hållas rena på djupet.

Vårt tips för att få en naturligt fräsch doft på kläderna är att häng istället ut dem på vädring efter tvätt.

Minimera lukt i

Träningskläderna

Var modig och säg NEJ till sköljmedel. Det har länge varit känt att sköljmedel varken är bra för miljön eller för individer.

Men hur påverkar det våra sportkläder?

-Många sköljmedel stör hormonerna, vilket kan leda till reproduktionsproblem för både människor och vilda djur.

-Tygets mjukgörande egenskaper sköljmedel bryter ner elastanen i träningskläder, vilket gör att de tappar sin spänst och form med tiden.

- Sköljmedel bildar en mjuk hinna på tyget och fungerar som en fuktavvisande barriär som hindrar tvättmedel och vatten från att tränga in i fibrerna i ditt träningspass. kläder, vilket gör det svårt att rengöra dem på djupet.

- Vårt tips för att få en naturligt fräsch doft på dina kläder är att hänga ut dem i luften efter tvätt.

Upptäck magin med

Tvättpåsar

Bevara dina älskade träningskläder och förläng hållbarheten genom att tvätta dina träningskläder i en tvättpåse, det skonar dem från andra kläder i maskinen som har vassa dragkedjor och knappar.

En tvättpåse kan även hindra att mikrofiberföroreningar hamnar i våra vattendrag.

Guppybag är tvättpåsen som vi rekommenderar, den skyddar inte bara dina kläder utan skyddar våra hav från microplaster.